Mätarbloggen

Inbrott i VA-verk, LoRa en lösning?

Publicerad tisdag, 20 november 2018
Skriven av Kalle Hultman

Ett inbrott har upptäckts i vattenverket i Järbo. Som en säkerhetsåtgärd uppmanar Sandviken energi kunder i området att inte dricka det kommunala vattnet. Det som inte får hända hände.

Bild från SVT

Bild: SVT Nyheter

Vi erbjuder lösningen på detta - dörrlarm via LoRa. Då kan man detektera aktivitet med dörrar eller via IR-övervakning i lokalen. Sen skickas ett larm omedelbart till vald server som sen larmar jourpersonal och/eller larmtjänst.

Ambiductors dörrlarm

Läs mer om produkten via följande länk.

Att detekera inbrott och driftproblem kan spara stora kostnader när olyckan väl är framme. Ring gärna oss för mer information.

Läs mer i följande artikel

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Genomgång av videos

Publicerad söndag, 18 november 2018
Skriven av Kalle Hultman

Ambiductor ska ha marknadens bästa support och en del av detta är aktuella videoinstruktioner som underlättar vid arbete med våra produkter.

Vi håller nu på att gå igenom alla instruktionsvideor och lägga upp fler. Det finns mycket material inspelat, men det tar tid att redigera och publicera. Nu har vi i alla fall lagt upp en uppdatering på upplåsning av M-bus-begränsning. Begränsningen finns för att spara batteri, men om man ansluter 230V eller 24V i efterhand så behöver man låsa upp denna begränsning.

Se fler filmer på vår supportsida.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Förlängt avtal med Sinfra

Publicerad tisdag, 13 november 2018
Skriven av Kalle Hultman

Ambiductor har skrivit på ett förlängt avtal med Sinfra gällande leverans av vattenmätare till VA-branschen. Avtalet, som redan löpt under 3 år har förlängts med ytterligare 1 år.

Sinfra vattenmätare prolongering

För våra kunder innebär de att de kan fortsätta köpa mekaniska eller ultraljudsmätare för vatten. De kan fortsätta bygga ut sina LoRa-nät och integrera vattenmätning med fjärravläsning och extremt god noggrannhet med frihet och enkelhet.

Avtalet kommer nu gälla även vår nya mätare Qalcosonic W1 som lanseras inom kort. Detta ger helt nya möjligheter att montera ultraljudsmätare med lågt startflöde och många kommunikationsmöjligheter för ett mycket konkurrenskraftigt pris.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Ny multigivare med LoRa

Publicerad onsdag, 07 november 2018
Skriven av Kalle Hultman

PTL-LAB-41NS är en helt ny givare som speciellt utvecklats för att övervaka konferensrum och andra lokaler med människosamlingar. Givaren ger helt nya möjligheter att styra klimatet och övervaka samt optimera användningen av befintliga lokaler.

Styr klimatet i konferensrum

Givaren har en mycket noggrann temperaturgivare som kan användas för att behovsstyra ventilationen. Den har även en fuktgivare som kan övervaka klimatet och även skydda fastigheter mot fuktrelaterade skador. Utöver det har enheten en ljussensor som kan analysera och hantera belysningen i ett rum för att ge optimalt ljus. Slutligen finns även en närvarogivare för att detektera aktivitet i ett utrymme.

Allt mer krut läggs på att spara energi och inte driva belysning, värme och ventilation på ett ineffektivt sätt. Med hjälp av PTL-LAB-41NS kan man styra klimatetet bättre och säkerställa maximal komfort med minimal förbrukning. Givaren ingår i en ny generation givare inom familjen Senlab O. Fler produkter kommer senare.

PTL-LAB-41NS

Givaren är konstruerad för inomhusbruk och har ett 6 års utbytbart batteri. Batterikapaciteten påverkas av hur mycket man läser av den och under vissa förutsättningar så kan man få längre eller kortare batteritid. Kontakta oss för mer exakt kapacitet. Givaren är producerad enligt den populära design som passar inomhusmiljöer genom både sin enkelhet, sin diskreta design och sina snygga former.

Nu återstår att producera givaren i de kvantiteter som efterfrågas av marknaden.

Klicka här för att komma till produkten. Kontakta oss för ett prisexempel.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Utanpåliggande mätning i Nacka

Publicerad fredag, 02 november 2018
Skriven av Kalle Hultman

Energimätning och flödesmätning behöver inte nödvändigtvis kräva att man kapar rör och installerar en fast mätare. Under vissa förutsättningar kan det vara en fördel att montera en utanpåliggande mätare. Här berättar vi om en nyligen utförd installation på Nacka sjukhus.

Utanpåliggande energimätare

På Nacka sjukhus hade man behov av ett par energimätare som skulle monteras utan att ta hål i röret eller stoppa flödet.

Som man kan se på bilden så är allt inte monterat perfekt på väggen än. Vi började med att koppla in mätaren för att säkerställa funktion. Kablar hänger lösa, och mätaren ligger stabilt men fortfarande öppen. Alla komponenter är robusta och gjorda för mobila lösningar och svåra miljöer så det fixas i efterhand.

Vår mätare TDS-100F är otroligt flexibel. Den kan mäta flöden på rör från DN15 ända upp till DN3000. Ju större rör, desto bättre mätresultat. Vi har testat flödesmätaren med +/-1% noggrannhet här i Sverige. Efter många installationer har vi goda erfarenheter om hur och var den passar bättre än konventionella mätare.

V-metoden

I aktuell installation, som var DN65, använde vi V-metoden (se bilden nedan) men mätaren stöder även Z-, W- och N-metoderna (se dokumentation) för att säkerställa bästa noggrannhet. Normalt ska mätaren ha 10xDN raksträcka innan och 5xDN efter, men i undercentralen ovan fanns inte så långa rör. Därför höll vi extra noggrann koll på signalstyrka och signalkvalitet som bägge låg på mycket bra nivåer (M90 och M91 i menyerna).

V-metoden

Flödesgivarna syns även på bilden ovan. Valda givare för aktuell installation var M2, men vi hade även kunnat andvända de mindre S2-givarna.

Energimätning

Förutom flöde kan mätaren även mäta energi med komplettering av två temperaturgivare. För att kunna använda temperaturgivare utan att ta hål i röret har vi valt extra noggranna AA-klassade utanpåliggande temperaturgivare. Detta för att uppnå samma noggrannhet som med konventionella parkalibrerade B-klassade givare. Givarna syns på bilden i ändan på de röda kablarna. De kommer isoleras in senare för att ge bästa mätvärde.

Energimätningen kan programmeras för montage på både varm och kall sida vilket gör att den kan mäta både värme och kyla. Det går även välja enheter och hur detta ska presenteras.

Driftsättning

För att kunna installera med bästa resultat har vi gjort en steg-för-steg-guide på vår supportsida. Där finns instruktioner gällande både montage och driftsättning, och även hur man får igång det inbyggda integreringsverket.

I Nacka började vi med att montera flödesgivarna på röret och ansluta dem till transmittern. Sen monterade vi temperaturgivarna och anslutöt dem som 3-trådsgivare. När allt var anslutet justerade vi givarnas placering och ställde in alla parametrar för att nå maximal noggrannhet.

Viktigt när man installerar en utanpåliggande mätare är att använda rikligt med värmeledande pasta. Detta för att säkerställa god kontakt mellan sensorer och rör. Luftspalter påverkar utrustningen så mätning blir omöjlig.

Nu är allt klart i Nacka sjukhus och mätningen fungerar som den ska. Det enda som återstår är att samla in data och att snygga till installationen.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Säkerheten sätts på prov

Publicerad fredag, 05 oktober 2018
Skriven av Kalle Hultman

Vi arbetar mycket aktivt med säkerhet inom Ambiductor. Nu har vi fått ett kvitto hur väl fungerar eftersom vi kunnat logga en branschkollegas försök att ta sig in i våra servrar för att ta del av vårt utvecklingsarbete. Vi kan också se att vår säkerhet håller så hög nivå att dessa försök misslyckats.

Misslyckat intrångsförsök av branschkollega

Vi började arbeta med LoRa inom både hårdvara och mjukvara redan 2016. I Sverige har vi tagit en förarplats gällande utveckling med öppna system och Internet-of-Things. Det har inte gått obemärkt förbi och med allt det positiva kommer även det negativa. Det finns alltid de som försöker ta genvägar.

Ambiductor har valt att vara ganska öppna med hur allt fungerar och delar kunskap med andra kollegor och partners. Vi har även tränat upp vissa av våra direkta konkurrenter för att få till en bättre bransch utan inlåsningar. Men vi har också utsatts för angrepp som vi även skrivit om tidigare.

Säkerhet är tacksamt att jobba med när man håller på med just LoRa, men om man inte hanterar sina servrar på rätt sätt så är inte LoRas grundsäkerhet något värt.

Säkerhet är inte starkare än den svagaste länken

Våra kunder, partners och leverantörer ska känna sig trygga i våra händer. All information hålls bakom kryptering och med avancerade lösenord. Säkerheten utvecklas genomsyrar allt arbete vi håller på med. Och vi kommer aldrig bidra till detta spioneri som blivit allt mer tydligt för oss under senare år.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Nya LoRa-applikationer publicerade

Publicerad söndag, 16 september 2018
Skriven av Kalle Hultman

Vi försöker göra vårt yttersta att hjälpa alla kunder som vill komma igång med LoRa. Därför har vi en lista på användningsområden där vi kan hjälpa till. Vi kan mycket mer, men vi fyller i så mycket vi hinner. Idag har vi fyllt på med fler applikationer.

Internet-of-Things

Optimera kontor och konferensrum med hjälp av IR-sensorer.

Vattenmätare för VA och lägenheter är ypperligt för LoRa.

Legionellalarm skyddar sjukhus och andra större byggnader från bakterier i vattnet.

Temperaturmätning till PLC-system via Modbus är en perfekt användning av LoRa.

Läs mer i länkarna ovan.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Bästa personalen hos Ambiductor

Publicerad torsdag, 30 augusti 2018
Skriven av Kalle Hultman

Vi ska ha branschens bästa arbetsplats. Vi ska ha branschens bästa personal. Och vi ska göra detta tillsammans.

Hos Ambiductor är vi mycket måna om arbetsvillkor. Alla ska känna sig trygga och belönas för sitt arbete. Det är en fundamental del av vår affärsidé och där gör vi inget undantag.

Ambiductors personal slår det mestaDärför ställer vi höga krav på oss själva och på både tillverkare och fraktbolag när det gäller våra produkter. Tryggheten skall gälla allt från lön och semester till kränkande och diskriminerande behandling. För att säkerställa detta så gör vi årliga genomgångar av hur personalen själva upplever detta, vilket vi presenterar i vår hållbarhetsredovisning. Hittills är vi mycket stolta över de omdömen vi får i redovisningen, men vi fortsätter ändå jobba hårt för att förbättra detta ytterligare.

Hållbarhetsredovisning och visselblåsning

Hållbarhetsredovisningen kan erhållas på förfrågan och gås igenom i styrelsen för att se om vi behöver göra åtgärder. Ett exempel på en sådan åtgärd är att vi under 2017 införde möjlighet för visselblåsare och externa individer att rapportera oegentligheter i bolaget. Detta utförs av en extern aktör som agerar oberoende och som rapporterar anonymt till styrelsen med omedelbar verkan. Vid behov, även till berörda myndigheter.

Visselblåsning och extern kritik är mycket viktig för både bolaget och för samhället i stort, och vi känner att vi gått i bräschen för detta när vi infört detta tidigt och kraftfullt. Om andra företag är intresserade, så kan vi dela med oss av vår arbetsmetod. Det borde fler införa. Och självklart förmedlar vi detta till våra leverantörer för att säkerställa maximal samhällsnytta i hela processen.

Arbetsvillkor och myndigheter

På begäran från våra anställda, så har vi inget fackligt avtal. Vårt mål är att följa Företagarnas uppförandecodec som är under utveckling. En fördel med den är att vi kan vida överträffa anda villkor som är tillgängliga i andra avtal.

Skatter ska betalas, utsläpp skall minimeras och dokumenteras, grannar och andra berörda skall ha rätt att säga ifrån om de blir störda.

Självklart gäller detta både våra egna anställda och hos våra leverantörer.

Varför gör vi detta?

Alla företag måste även sköta sina åtaganden mot omvälden. Ett företag skall inte bara vara en plats där man uppehålls om dagarna, utan där man motiveras och drivs att utvecklas tillsammans och som individ. Och grundläggande för trivsel är att man är trygg i rätt omgivning.

All personal skall kunna genomgå sorg, förtvivlan, glädje och livsavgörande förändringar i sitt privatliv med kraften att hantera detta. Därför måste arbetsplatsen vare ett ställe där man vet vad som gäller och att man kan få stöd och hjälp. Utan utveckling dör både personalen och företaget ut.

Tveka inte att kontakta vår personal för att höra mer om detta.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Företagsfakta

Armévägen 61-63, 187 64 TÄBY, Sweden
Tel 08-501 676 76

info[at]ambiductor.se

Följ oss på FacebookFölj oss på LinkedInMedlem i FöretagarnaMedlem i Slussen

Köp våra produkter hos välsorterade grossister

Dahl Onninen

Kontakta oss gärna för tips på en lokal installatör.