Utanpåliggande mätning i gallerian

Publicerad söndag, 30 december 2018 Skriven av Kalle Hultman

Ibland känns fjärrvärmemätning fel. Det har tidigare förekommit felaktig mätning i ett fåtal fall. Oftast beror felaktig mätning på felaktigt montage. Driftspersonal på Västermalmsgallerian i Stockholm kände denna oro när förbrukning inte stämde med deras egna bedömningar. Vi fick i uppdrag att utreda detta.

Västermalmsgallerian

Istället för att kontakta Fortum som ägde mätaren eller mätarens tillverkare, fick vi i uppdrag att, som oberoende testorgan, undersöka om mätningen stämmer. Vi skulle alltså utreda energiförbrukningen utan att stoppa värmetillförseln eller göra någon permanent åverkan på anläggningen. Till detta passar vår utanpåliggande mätare TDS-100H perfekt.

Rören var DN80 så vi valde flödesgivare M2FOB som passar DN50-700. Dessa monteras fritt och fäster med både magnetism och med hjälp av kedjor som kan spännas med ett vred. M2FOB medger mätning enligt både N-, V-, W- och Z-metoden. Alltså hur många gånger man låter ultraljudssignalen studsa i röret innan den når andra sensorn.

Montage skedde på tre platser. Två olika raksträckor på returen och en på tilloppet. Orsaken till detta var att vi ville hitta den plats med bäst förutsättningar för en stabil signal. På den bästa platsen växlade signalstyrkan mindre än 0,5% vilket är mycket bra (max +/-3% tillåts). På sämsta platsen, som var den som vi trodde skulle vara bäst på returen med upp till +/-1,5%, kanske t.o.m. +/-2%. Detta kan bero på termometrar och flänsar som gav upphov till mer turbulent flöde än man kunde tro.

TDS-100H monterad på returledningen, strax innan energimätaren

Vi testade både V-metoden och Z-metoden och V-metoden gav den bästa signalen. Se bild ovan. Normalt ska handenheten inte behöva matning, men eftersom vi inte tillgång till någon laddad mätare så använde vi en batterieliminator under mätningen. Om man gör detta måste man vara noggrann med jordning m.m.

Med dessa initiala tester gjorda satte vi igång med själva mätningen.

Flödet vi uppmätte vid kontant mätning under några minuter stämde mycket väl med den befintliga mätaren. Flöde 5,84 jämfört med 5,80 innebär en felmarginal under 1%. Detta minimala fel följdes åt under hela mätperioden. En energimätares mätnoggrannhet kan tillåtas upp till 2% vilket motsvarar energimätare klass 2. Detta blir ett bevis för att både den befintliga och den tillfälliga mätningen stämmer.

TDS-100H flödesuppgiftEnergimätare flödesuppgift

Resultatet blir alltså otvivelaktigt och driftspersonalen kunde fortsätta felsöka orsaken till den höga förbrukningen.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 

Företagsfakta

Armévägen 61-63, 187 64 TÄBY, Sweden
Tel 08-501 676 76

info[at]ambiductor.se

Följ oss på FacebookFölj oss på LinkedInMedlem i FöretagarnaMedlem i Slussen

Köp våra produkter hos välsorterade grossister

Dahl Ahlsell

Kontakta oss gärna för tips på en lokal installatör.