Unikt samarbete på Smarta Städer 2018

Publicerad lördag, 22 december 2018 Skriven av Kalle Hultman

Unikt samarbete på Smarta Städer 2018

På Smarta Städer-mässan kopplade alla LoRa-relaterade företag ihop sig för att visa vilka möjligheter som finns i teknik som främjar samarbete. Experimentet var en oväntad succé!

Smarta Städer är en konferens om möjligheterna med mer genomtänkt infrastruktur och samhällsplanering. Ambiductor var där för att visa upp alla våra produkter med LoRa. Men vi använde konferensen även som en plattform för att testa hur väl samarbete fungerar i praktiken. Och det var en enorm glädje att få bli utsedd av organisationer såsom Urban ICT Arena och Stadshubbsalliansen m.fl. för att visa dessa användningsområden.

Mässan

Mässan, eller konferensen som det egentligen var, visade sig bli mycket välbesökt. Och efter första dagen följde ett mingel där vi träffade folk från alla tänkbara branscher som hade alla möjliga ideer om vad en smart stad egentligen är. Vi bidrog med våra synpunkter och möttes mycket väl. Det var ett nöje att få lära sig så mycket samtidigt som man vi visa upp hur långt vi kommit.

Samarbetet

Vi fick chans att koppla upp våra produkter via DNX (Digital Nordix) befintliga LoRa-nät i Kista. DNX bistod även med nätverksserver och en applikationsserver. De lyckades dekryptera och avkoda samtliga våra mätare och givare i sitt system.

Från deras applikationsserver skickades värdena vidare till RI.SE och Sensative där visualisering följde. Tack vare triangulering som finns i LoRa-tekniken kunde man t.o.m. se var alla givare befann sig.

En stor mängd data samlades in, och det är en glädje för att se hur andra applikationsservrar också kan avkoda vår utrustning med hjälp av vår dokumentation. Det ger oss den totala öppenheten vi eftersträvar, och som är så unik med LoRa. Detta sker ju trots fullständig dataintegritet och säkerhet.

Produkter

Följande produkter var uppkopplade på mässan:

Ambiductor HEAT 1 - energimätare

CALEC ST II - integreringsverk

Ambiductor FLOW 4 - vattenmätare

Qalcosonic W1 - vattenmätare

DM001 - elmätare

Senlab A - Nivågivare, vätska IP68

Senlab D - Dörrlarm IP30

Senlab D - Fuktlarm IP68

Senlab M - Vattenmätarpulsmodul IP30

Senlab M - Elmätarpulsmodul IP30

Senlab O - Multigivare konferensrum IP30

Senlab P - IR-sensor (besöksräknare) IP30

Senlab T - Extern tempgivare IP68

Senlab T - Inomhustempgivare IP30

Senlab T - Utomhustempgivare IP68

LAS-C01 - Sopnivågivare

Utöver detta fanns även vår Picogateway m.m.

Bilder

Elskåp externtElskåp internt

Bild vänster: Elskåp med dörrlås externt
Elskåpet övervakas av Ambiductors dörrlarm som skickar ett larm utan fördröjning när luckan öppnas.
Skåpet har även försetts med en temperaturgivare.

Bild höger: Elskåp med dörrlarm internt
Elskåpet har försetts med dörrlarm. Larmet har 10-20 års batterilivslängd och kan nå upp till 15km. Här med internt montage IP30. Finns även för externt montage och IP68-kapsling.

Jan Strand

Bild: Jan Strand
Vår egen eminemta innesäljare som både marknadsförde och lärde sig mer om LoRa (man kan aldrig bli fullärd).
Han knöt även nya kontakter och hann med att hitta nya användningsområden för Internet-of-Things.

SoptunnaLivboj

Bild vänster: Soptunna
En sopbehållare som försetts med Ambiductors uppkopplade nivågivare och brandlarm. Denna lösning kan spara avfallshantering enorma belopp om det genomförs på rätt sätt. Detta visades upp i Urban ICT Arenas monter.

Bild höger: Livboj
En övervakad, uppkopplad livboj kan spara en mängd rondering och faktiskt rädda liv. Här visad i Stadshubbsalliansens monter tillsammans med vår vattenmätare W1.

Besöksräknare

Bild: Besöksräknare
Med Ambiductors besöksräknare monterad i Urban ICTs Arena höll vi koll på mässans besökarantal. Det var mycket spännande att övervaka och det ger stora möjligheter i köpcentrum och för att styra smart städning m.m.

Öresundskraft - StadshubbsalliansenMatsarna

Bild vänster: Öresundskraft - Stadshubbsalliansen
En härlig samling Helsingborgare från både Öresundskraft som representerade Stadshubbsalliansen och representanter från Helsingborgs stad som föreläste och lärde sig mer om LoRa.

Bild höger: En unik träff mellan Matsar
Matts Lilja från Blink Services, Mats Pettersson från Sensative och slutligen ytterligare en Mats Pettersson från DNX (Digital Nordix). Samtliga väl insatta i LPWAN och LoRa.

Våra produkter

Bild: Våra produkter
Här är ett axplock ur de produkter som fanns i vår och i andra montrar på mässan.
Elmätare, energimätare, vattenmätare, fuktlarm, tempgivare, sopnivågivare, gateway, elmätarmodul, vattenmätarmodul, IR-sensor, integreringsverk m.m.

Visitkort

Bild: Tack för gott samarbete
Det var en förmån att få koppla ihop sig med så många företag och organisationer för att göra detta experiment verklighet. Tack igen, och vi ses nästa gång.

 

Företagsfakta

Armévägen 61-63, 187 64 TÄBY, Sweden
Tel 08-501 676 76

info[at]ambiductor.se

Följ oss på FacebookFölj oss på LinkedInMedlem i FöretagarnaMedlem i Slussen

Köp våra produkter hos välsorterade grossister

Dahl Ahlsell

Kontakta oss gärna för tips på en lokal installatör.