Skip to main content

Förfrågningar:
info@ambiductor.se

Support:
support@ambiductor.se

Telefon:
+468-501 676 76

 

Energimätare, vattenmätare, oljemätare, Internet-of-Things och smart metering

08 februari 2018

Ger LoRa upphov till strålning?

LoRa strålning

Bilden ovan från Swisslora. Mobiltelefonen ger ifrån sig 20 gånger mer strålning än LoRa.

Vid användning av radioteknik är det viktigt att kunna redovisa hur det kan påverka levande varelser i form av strålning. Men hur farligt är LoRa jämfört med annan radioteknik i hemmen och i mottagare på taken? Detta har utretts av föreningen Swisslora.

Strålning hänger mycket ihop med sändningseffekt. Om man använder LoRa på 868MHz-bandet inom EU så finns regler som förhindrar effekter över 25mW. LoRa ger upphov till strålning precis som annan radioteknik. Inom LoRaWAN-communityt har frågan ställts, och nu finns svaret.

Några IoT-ingenjörer har behandlat det här ämnet och kan ge ett lugnande svar. Som med andra radiobaserade signaler kommunicerar LoRa genom luften, jorden och byggnadsmaterial såsom betong. På grund av den ringa mängd data och nya överföringsmetoder skickas data över flera kilometer. Strålningsnivån för dagens smartphones överskred aldrig, tvärtom.

LoRa-givarna når upp till nivån på maximal överföringseffekt i enkonventionell WLAN-accesspunkt/router och är sålunda ungefär hälften (50%) av en 4G-aktiverad smartphone (LTE) och ungefär en tjugondedel (5%) av en GSM-mobiltelefon.

Mobiltelefonen strålade 20 gånger så mycket som LoRa-enheten. Wifi-enheten strålade 2 gånger så mycket som LoRa-enheten.

LoRa strålning

GSM-antenner strålar 1000 gånger så mycket som LoRa-gateways. Wifi-accesspunkter strålar 10 gånger så mycket som LoRa-gateways.

 

Kontakta oss på 08-501 676 76 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.


Telefon:
Epost:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Förfrågningar: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Support: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel +468-501 676 76

Propellervägen 8 B, 183 62 TÄBY, Sweden

Vi stöttar

Köp våra produkter hos välsorterade grossister

© Copyright 2010 - 2024 - Ambiductor AB - All Rights Reserved - Plattform av Joomlaproffs.se