I 400 villor i Salem, söder om Stockholm, installeras nu LoRa-utrustade mätare där fjärrvärmebolaget kan vara sin egen kommunikationsoperatör. Därmed blir projektet först i Europa att installera smarta energimätare för debitering med inbyggd IoT i den här omfattningen. Valet av LoRa-teknik innebär att fjärrvärmen får en unik kombination av öppenhet och säkerhet till ett attraktivt pris.
Fjärrvärmemätaren Ambiductor HEAT 1 har funnits med integrerad LoRa i ett par månader, men först nu kan den, som första mätare på marknaden, uppfylla alla krav enligt Mätinstrumentdirektivet, Swedacs nationella regler, Energiföretagen Sveriges regler och samtidigt följa LoRaWAN-standarden som utvecklats av LoRa Alliance.
LoRa är nästa generations datainsamling via radio som ger helt nya möjligheter jämfört med traditionell mobil- och radioteknik eller trådbunden kommunikation. Mätarna skickar data flera gånger per dygn och allt tas emot i en enda gateway som har 10-15km räckvidd. Allt samlas in i mätdataprogrammet via en applikationsserver. Servern hanterar även saker såsom tidsstämpling, sändningsperioder och sändningshastigheter.
Med LoRa-tekniken fick vi mätare som med batteridrift visade korrekta dygnsvärden med samma noggrannhet som krävs på el-mätare. Samtidigt täckte vi in ett tillräckligt stort område, till skillnad från traditionell teknik. Ambiductor är den leverantör som tekniskt sätt ligger framkant när det gäller Lora därför var det naturligt för oss att välja dem som partner i detta projekt. Robert Eklund, Södertörns Fjärrvärme
Det finns liknande projekt i mindre omfattning i Tyskland gällande elmätare, men detta är första gången någon gör detta i fjärrvärme. Därför är projektet unikt och skapar helt nya utmaningar att ta hänsyn till. LoRa och Internet-of-Things innebär ett paradigmskifte inom fjärrvärme och VA.
En styrka med LoRa är att det kan hantera otroligt mycket data med mycket enkla medel. Systemet stöder dubbelriktad kommunikation och kan därför potentiellt förändra hela förnödenhetsbranschen.
Ambiductor, ett mätteknikföretag i Täby, har utvecklat tekniken som gjort det möjligt för dessa mätare. De är pionjärer inom LoRa och inom mätteknik och har arbetat med den tekniken i över ett år redan. Deras första LoRa-enhet kom redan tidigt under 2017.
Detta är ett bevis på att framtidens mätinsamling redan är här. Men vi har bara sett början på möjligheterna med IoT i energimätare och vattenmätare. Flera andra energibolag har börjat utforska möjligheterna och bara fantasin sätter gränser. Vi är stolta att ha satt Sverige på kartan igen, eftersom intresset från utlandet är stort. Karl-Johan Hultman, VD Ambiductor
Mer om LoRa och mätare går att läsa på www.ambiductor.se/lora.