+468-501 676 76

Energimätare, vattenmätare, oljemätare, Internet-of-Things och smart metering

Senlab M - puls till LoRa

Gäller: PUL-LAB-13NS, PUL-LAB-41NS

Senlab M används för att omvandla en mätarpuls till LoRa. Nedan beskrivs vad som stöds och hur enheten skall vara programmerad för att fungera.

Texten nedan är av lekmannamässig natur och skall ses som en förenkling för att möjliggöra köp och montage av lämplig pulsenhet.

Olika typer av pulser

Vi delar in pulser i fyra typer:

Senlab M kompabilitet

REED-pulser

En mekanisk puls även kallad potentialfri kontakt och "dry contact".

Ofta en mekanisk puls som inte kräver matningsspänning/batteri på pulsmodulen. Ofta långa pulslängder. Vanligt för mekaniska och äldre mätare.

Stöds av PUL-LAB-xxNS i "dry contact"-läge.

Transistorpuls

En elektroniskt genererad puls även kallad NPN (efter transistorn) och "open collector".

Stöds av PUL-LAB-xxNS i "electr. switching"-läge.

S0-puls

Även kallad optokopplad puls.

Stöds av PUL-LAB-xxNS i "electr. switching"-läge.

s0-puls

Bild föreställer exempel på inkopplingsanvisning för S0-puls.

Optisk puls

En blinkande lysdiod, normalt i en elmätare.

Stöds av LED-LAB-41NS.

Kompabilitet med olika mätare

Följande mätare är testade i skrivande stund. För en uppdaterad version rekommenderas Sensing Labs support-forum.

Elmätare

Itron / Actaris ACE2000 A14C5
Landys+Gyr L16C6 & ZMD126
Sagemcom S20C3 & S10C4
Sagem C2000 S10C4 (LNE 7935) & C1000 S10C4 (LNE 7937)
Countis Diris A20 & Diris A40
Merlin Gerrin ME1Zr

Vattenmätare

WDV Molliné Wasser-Geräte GmbH - Modularis OM 89.0029.57
Itron Cyble
Diehl diverse
Sensus multijet, MeiTwinMID & MeiStream
Elster V200, V210, S150, S220, C4000, H4000, H4200, S2000, C3100 & PSM / V100
Maddalena CD SD+, CD ONE, DS & MVM
Sensus MeiStream PLUS 50 med HRI-Mei 84

Gasmätare

Itron Delta
Elster Magnol, BK G10 till G100 & QA10 till QA40

Krav på pulserna för att få stabil funktion

• Pulserna behöver ha tillräckligt lång pulslängd. Se tabell ovan.
  • Pulserna måste programmeras rätt i enheten såsom elektronisk eller mekanisk puls.

Installation

Kabellängd skall hålls så kort som möjligt. Max 15 meter.

Polaritet spelar roll vid elektronisk puls, men är oviktigt vid mekanisk puls.