Vanliga frågor (FAQ) om vattenmätare
Mätning av vatten kan göras på många sätt och det gäller att välja rätt typ, storlek och tillbehör för att nå bästa resultat. Det allra viktigaste är att man har klart för sig vad man egentligen är ute efter. Vi får en hel del frågor kring mätning och vill här svara på en del av dem:
Mättekniska frågor
Vad är det för skillnad på statiska och mekaniska mätare?
Statiska mätare har inga rörliga delar medan mekaniska mäter genom att komponenter i mätaren fås att röra sig när vattnet passerar. Ett vanligt missförstånd är att statiska mätare har längre livslängd än mekaniska. Det är fel och ofta tvärt om. Vi har validerat 30 år gamla mekaniska mätare som fortfarande håller noggrannheten.
Vad är det för skillnad på en vinghjulsmätare och en flerstrålig vinghjulsmätare?
Bägge typer har ett vinghjul som roterar när vatten passerar. Skillnaden är att i den flerstråliga mätaren delas vattenströmmen upp i flera delar runt om vinghjulet och påverkar då inte bara ena sidan av vinghjulet. Resultatet är mindre slitage vilket ger längre livslängd och högre långtidsnoggrannhet. Flerstråliga vinghjulsmätare skall alltid väljas i första hand där ekonomi och teknik tillåter.
Varför har ni inga ringkolvmätare?
Aquametro är världens största tillverkare av ringkolvmätare för olja. Ändå väljer de att inte tillverka ringkolvmätare för vatten. Tekniken tillåter det och mätarna fungerar, men ställer stora krav på renheten på vatten. Partiklar i vattnet och tryckstötar skadar mätarna snabbt och allvarligt. För att inte överlåta allt ansvar på våra kunder med driftstopp och förlorad noggrannhet har vi valt att inte arbeta med ringkolvmätare för vatten.
OBS! Ringkolvmätare kan ha en metrologisk klass C till skillnad från flerstråliga vinghjulsmätare med klass B. Det gör ytterst liten skillnad och det krävs en noggrann industriapplikation för att klass C ska krävas. Klass B-mätarna har en så pass mycket bättre mätnoggrannhet över tid att den i praktiken blir mer noggrann.
Vad innebär de olika noggrannhetsklasserna?
EU har standardiserat noggrannhetsklasser så mätare blir jämförbara. Vi försöker här förenkla den annars ganska långa, komplicerade förklaringen:
- Kallvattenmätare har ett normkrav som säger ±2% felvisning. De skall följa normen OIML-R
- Varmvattenmätare delas upp i klass 2 (±2% felvisning) och klass 3 (±3% felvisning)
- Alla mätarna får visa ±5% felvisning vid låga flöden
- Mätarna delas även in i metrologiska klasser A-E för hur noggranna de är vid extremt låga flöden där klass E är mest noggranna, men klass B brukar hålla mätnoggrannheten längst
- Vanligast är att välja mätare av klass 2 och metrologisk klass B.
- För att ansluta mätaren till ett integreringsverk krävs ofta att mätaren är MID-godkänd. Se mätarens datablad.
NY! Hur stora och hur många vattenmätare krävs?
Montage
Kan alla mätare installeras både horisontellt och vertikalt?
Vissa mätare kan installeras både horisontellt och vertikalt, men de flesta måste specialanpassas för vertikalt flöde. Normalt sett måste man även veta om det vertikala flödet är uppåt eller nedåt. Vissa mätare får sämre noggrannhet vid vertikalt flöde genom den magnetiska överföringen av flödet. Horisontellt flöde är alltid att föredra.
Hur monteras vattenmätarna på bästa sätt?
Se driftinstruktionerna för bästa resultat. Tänk på att flöden över angivet nominellt flöde på mer än ett par minuter åt gången kan skada mätarna.
Kontrollera om det krävs mätsträcka innan och efter mätaren.
Använd alltid vattenfilter innan mätare.
Montera alltid så räkneverket pekar uppåt (om inte annat anges i driftinstruktionen).
Undvik att placerara mätaren där den kan påverkas av fukt, direkt solljus och extrema temperaturer.
Be oss gärna om råd.
Drift av mätare
Hur länge kan man få tag i reservdelar?
Det beror såklart på tillverkaren, men vi brukar förse marknaden med reservdelar i åtminstone 20 år eftersom vi säljer mätare med lång livslängd.
Vad innebär utesittningstider?
Det är regler för distributörer av vatten (ej för fördelning i en fastighet) som anger hur ofta mätarna ska skickas in för validering/kalibrering.
För kallvattenmätare upp till Q3 = 4 m3/h (Qn = 2,5 m3/h) är det 10 år. För större mätare är det 5 år.
För varmvattenmätare upp till 2,5 m3/h är det 7 år och större mätare 5 år.
Kommunikation
Hur ansluter jag mätaren till extern utrustning såsom fjärravläsning, integreringsverk eller DUC?
Det finns många olika lösningar på detta och vi kan leverera mätare med puls, analog signal, M-bus, Modbus, LON, N2Open, BACnet m.m.
Vanligtvis används pulssignal eller M-bus och till vissa mätare går detta även att eftermontera. Ska mätaren anslutas till integreringsverk bör man dock använda en mätare med inbyggd pulssignal för att säkerställa att den inte går att manipulera.